fredag 9 april 2010

Hand

Länge har hon lidit av sin fumlighet. Alla skapande mänskor i hennes närhet. Surdegsbröd, akvareller, amigurumi. Aeoliasjalar, som läggs runt hennes tunga, stumma axlar. Hennes händer, ett nummer för stora, fingrar som inte förmår besegra sytråd eller lera. Hennes keramiklärare, en vacker, lugn, nästan seren kvinna kastar en krumpassare efter henne och ger tillbaka hälften av kursavgiften.

Hennes händer, alltid i rörelse, plockar på en fåll, en mattfrans. Diskar middagsdisken, slår sönder glas, skär sej. Suger blodet från fingertoppen, smak av het koppar. Tappar kastrullen med potatis på golvet.
Hundar som ryggar vid hennes beröring.
Män hon aldrig lyckats smeka kvar.

Ändå bär hon förvissningen att det finns en syssla som förmår hennes händer att bli vad dom är ämnade för. Det kan vara luftpistolskytte. Det kan vara ikebana. Det kan vara att spela ukulele. Hon är inte avskräckt där hon går med slagfält och bränder i släptåg. Siktande på nåt i fjärran, händerna som rör sej, prövande.

10 kommentarer:

  1. Det här var fint skrivet. Jag tyckte bäst om de två första styckena. När du kom in på luftpistoler och ukelele blev det en komik som inte passade helt med de första sorgsna, vackra styckena.

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid varit fascinerad över vad händer kan, och inte kan, utföra. Gillade skarpt att läsa detta!

    SvaraRadera
  3. Gillade kontrasten mellan akvarellmålning och luftpistolskytte, det underströk det öppna sökandet.

    SvaraRadera
  4. Du speglar en modig sökande kvinna som är väldigt stark

    SvaraRadera
  5. Gillade helheten. Tvekade först inför "slagfält och bränder" men svalde det utan problem vid en andra genomläsning. Favoriterna är keramikläraren och aeoliasjalarna.

    SvaraRadera
  6. oj andlöst bildrikt, sinnligt,darrande nästan. ge henne ett liv.

    SvaraRadera
  7. Å, jag gillar det tragikomiska. Känner ett stort "borde inte skratta"-skratt i de två sista meningarna. Och keramikläraren...

    SvaraRadera
  8. Måtte hon hitta den! Jag kan absolut inte låta bli att skratta, det bubblar fram. " Män hon aldrig lyckats smeka kvar." Antar det finns tragik där också, men jag fnissar ;). Och avundas dig allt du kan!

    SvaraRadera