tisdag 13 april 2010

Liftaren

Jag har bara tagit upp en liftare en enda gång i mitt liv. Vänner pratar om inspirerande samtal på vägen, främlingar som blir goda kamrater, om ett par romanser. Men jag hör mammas röst högst, dom våldtar dej, tar livet av dej, rånar dej på allt, säljer dej till vit slavhandel.
Jag hade inte stannat om inte han burit en t-shirt med Ulf Lundells glosögon och ett gitarrfodral. Så jag bromsade och slängde upp dörren. En mild rockpoet. Ett äventyr. En bra historia. Och jag hade fälgkorset strax bakom sätet, jag skulle inte ge mej utan strid.
-Vart ska du?
-Vet inte. Jag följer med en bit.
Han var yngre än han verkade. Några halvt utläkta finnar, en läderrem om halsen, ett adamsäpple som såg ut att vara på väg ut genom halsen. Blicken ut genom sidorutan. I sin egen värld.
-Du får gärna sätta på radion.
-Nä. Behövs inte.
-Eller musik om du vill.
-Mm.
-Spelar du själv?
-Nä.
-Men jag trodde.
-Vadå. Jaha. Nä.
En tystnad av det slaget som ger klåda. Inga diskussioner om Joni Mitchell, om nyöversättningen av Dharmagänget. Inga klumpigt tagna ackord, medan skymningen föll. Han suckade med tre minuters mellanrum. En vanlig tråkig tonåring, med en vanlig tråkig tant i en vanlig tråkig Ford Escort. Vid avtagsvägen till Sjuntorp satte han sej hastigt upp.
-Här.
Han flöt ur bilen, inte ett tack, inte ett hejdå. Ingen doft kvar i bilen ens. Jag satt där och kände mej bestulen på nåt. På ett samtalsämne. Du vet, den där gången som jag. På ett minne, på en god gärning. Men jag hade i allafall livet i behåll, alltid nåt, alltid nåt.

9 kommentarer:

  1. Ler för mig själv genom hela berättelsen. Blev inte så spännande som "jag" hade tänkt sig. Det kanske bara var bra ;-)?

    Intressant, gillar.

    SvaraRadera
  2. Haha jag har suttit med en gubbe från Sundsvall till Stockholm. Det gick inte att få han att svara ens. Bra historia målande

    SvaraRadera
  3. Bra återgiven besvikelse då något inte alls blir spännande som man hoppats, precis som berättelsen. Snopenhet i textform.

    SvaraRadera
  4. Hihi, ack ja, dessa förutfattade meningar om människor. Å andra sidan kan potentiella tråkmånsar visa sig vara de mest spännande individerna i livet.

    SvaraRadera
  5. Målande text som får mig att minnas mina egna äventyr.
    Jag har liftat från överallt! Och råkat ut för små incidenter.

    SvaraRadera
  6. *Skrattar högt* Det skulle banne mig vara lag på att det händer en något existentiellt när man tar upp en liftare!

    SvaraRadera
  7. oj så kan verkligen livet vara. härligt outlöst.

    SvaraRadera
  8. Underbart! Känner igen situationen, om inte från liftaräventyr så från andra sammanhang. Finns tillfällen när det stora existentiella borde ske och så - ingenting!
    Tack för din kommentar, den bär.

    SvaraRadera
  9. Hej! Ett tag sedan jag läste, och...
    Ha haha :-) gott skratt, härlig text.
    "Ingen doft kvar i bilen ens." !
    Ingen vanlig tråkig tant som skriver här inte :-)

    SvaraRadera