fredag 27 februari 2009

58

Födelsedagar. Hon är ett ensamt, konstigt barn som aldrig har barnkalas, men däremot vuxenkalas. För släkten, alltid på en söndagseftermiddag, så att alla ska hinna. Dom som är med i svenska kyrkan av släktingarna stökar undan sina bestyr fort, men pingstvännerna är mer oberäkneliga. Dom hamnar så lätt i extas, på golv, i tungomål, det kan ta halva dagen om man har otur. Eller tur. Hon tycker mest om pingstvännerna. Dom är stränga och ger usla presenter, alltid uppbyggliga böcker med ett halvt kilo fotnötter i. Men det finns ändå en glimt av nåt, inte humor, men en gnista. En liten gnista.

Tio år. Ett decennium. Hennes första jämna födelsedag. Först på plan är farbror Uno, gideoniten som saknar en fast plats i tillvaron, men kompenserar det med sina Tjenare, tjenare och sina Hä-hä och sina tusen nålar som sitter kvar i underarmen i dagar efteråt. Han har slagit in en flaska Date Jessica i tidningspapper. Knutit om med ett snöre, fett som tandtråd. Sen mormor och morfar, missionsförbundet i Ullervad, ovala, släta, tätt intill varann som två ägg i en kartong. En broderad bonad med en fredsduva som håller orden Fred på joden i näbben. Mormor som envisas med broderi fastän hon inget ser. Inte ens genom det stora förstoringsglaset som sitter fast på lampan och gör hennes öga till Polyfemos.
-Bara ett stavfel, viskar storasyster och fnissar. Joden, va, ta hit saltet.
Storasyster som har fallit av. Som målar sina ögonlock som en påfågel och går till Parken med förfalskat leg. Som sover till sent på söndagarna. Som säjer Helvete och Fan och Skit.

Nu kommer kusinerna från vanliga kyrkan, myllrande, rundögda och intill förväxling lika varann. Med normala namn som Anna och Pia och Linda. Hon får en smal guldlänk av dom.
Pingstvännerna i en svettig skock, med tant Ingegerd, som dunkar det ostämda pianot i några takter av bara farten på vägen in i storarummet. Fnyser över deodoranten och guldet.
Hon får en bok, Resa till år 33. Och en plansch över Palestina från samma tid att sätta upp på väggen.
-Kan du följa med boken på kartan, säjer Märta.

Det är tårta och kaffe och varsin sockerdricka och bara kusinerna pratar med storasyster, som går upp på sitt rum när Ingegerd närmar sej pianot igen. Dom andra suger ljudligt på sina tänder när dom ser storasysters tomma stol. Mamma gör sej ärende ut i köket, länge, pappa pratar med Uno om Jehovas vittnen, som vågat sej in hos dom häromdan.
-Dom hade lite dålig grundträning, säjer pappa. Höll inte ut stort mer än tjugu minuter.
Han låter stolt och besviken. Han lever upp när han träffar på avvikare, som han kallar dom, vittnen eller mormoner eller scientologer. Kvittar lika. Han simulerar intresse, sen klappar han till. Tjoff.
Dom sjunger. Sen sätter Ingegerd på en kassett med Målle Lindberg som hon köpt efter mötet idag, men då tycker mamma att dom måste tänka lite på grannarna.

Hon läser sin bok. Den är okej. Storasyster lånar hennes nya deodorant och går ut.
Sen äter dom överbliven tårta, mamma och hon.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Ljuvlig läsning, denna gillade jag skarpt. Inte så rå ton utan mer värme och skratt. Många roliga små episoder. Nu så råkar jag vara uppvuxen i en kristen familj med lite smått fanatsika släktinga. Inte i jämförelse med detta men jag kännerigen stuket lite och då kanske det också blir roligare. En av de bästa om du frågar mig.

    Kram och tack för en härlig läsning.

    SvaraRadera
  2. Vilka fantastiska karaktärer! Vilket persongalleri! Man ser dom framför sej och känner nästan lukten av dem. Och så det där med syrran som lånar deodoranten och går ut...Underbart!

    SvaraRadera
  3. Det är som en film om en italiensk-judisk familj i Bronx, ungefär. Underbara karaktärer som väller in och tjattrar... Date! Jag hade glömt Date! Resa till år 33... "ovala, släta, tätt intill varandra som två ägg i en kartong"!

    SvaraRadera
  4. Här var det mycket som gav en flora av minnen och smaker. Människorna, presenterna, pianodunkande släktingen, det frireligiösa menageriet och fadern!härligt, friskt och stilistisk elegans! Cissi

    SvaraRadera