onsdag 15 juli 2009

196

Hon vet inget vackrare. Själva ekvationen, den kan man skriva på en nagel, men det är inte viktigt. E=mc² sjunger sin väg från Eldslandet, över Kuba, till Tibet, Tonga, Tasmanien. Alla känner den. Den rör sej i sin egna dimension. En dimension som vi inte har upptäckt ännu. Som vi bara känner som en rörelse, en kyss av nån vi inte känner. I ett mörkt rum. Där färdas massan och energin som två hundar framför en släde. Som smälter samman till en hund.

Där finns en gräns, ljusets hastighet. Hon tycker om just det. Den övre gränsen, taket man slår i. Varför kan hon inte säja. Kanske för att det finns nåt fast i det annars så oändliga, det som aldrig tar slut, som exploderar utåt, men ändå inte. Väggarna saknas. Hon blir alltid yr av oändligheten. Att acceptera det ändå. En läpparnas bekännelse. Kan aldrig tänka sej fram till oändlighet. Inte hon. Hon är inte lagd åt det hållet. Ingen romantiker.

Hon skulle visserligen ha kunnat tänka sej att fria till Einstein. På teoretiska grunder. Men det är för sent. Fermat. Absolut. Men det är också för sent. Hon kan bara följa i deras spår, till Ulm, till Beaumont de Lamagne, till Chalmerska huset på Södra Hamngatan 11. Hon kan bara läsa deras handskrifter under skottsäkert glas, och med skonsam ljusläggning. Sen gå till damrummet och torka sej om näsan. Stirra in i sina ögon som mjuknar, vätskar sej. En espresso på ett café och sen tåget hem igen. Så mycket skönhet att det inte ryms i henne.

(E=mc², eldfast, epilog, espresso, explodera)

6 kommentarer:

  1. Tack för att du spiller kostbara pärlor för oss små kultingar. Gunåde dig om du inte varje dag jobbar mot att publicera dig också. Fler måste få läsa!!!

    SvaraRadera
  2. Kan konstatera att du har helt egna val av ord. Stackaren, ge henne lite riktig kärlek så hon glömmer bort alla dessa teorier.

    SvaraRadera
  3. Det är, som vanligt, en verklig läsupplevelse. Jag är inte säker på att Du är matematiker, eller matematiskt skolad, men Du gör det vackra i just matematiken till poesi.//Mattias

    SvaraRadera
  4. Nej, inte matematiker, hittade dit i vuxen ålder och förstår fortfarande väldigt lite. men Einstein är en favorit.

    SvaraRadera
  5. Jag har aldrig förstått relativitetsteorin. Nu börjar jag inse vad det hanldlar om efter att ha läst din vackra text. ;-) Hundspann, härligt!

    SvaraRadera
  6. Vacker text, intressanta ord, och skickligt hopspunnet. Jag tycker det är svårt att väva samman en berättelse när man måste få med vissa specifika ord. Du har lyckats bra! Tack för att jag fick läsa!

    SvaraRadera