måndag 13 december 2010

Tillbedjan 1

Jag vill skriva som du. Intill minsta skiljetecken vill jag skriva som du. I mittuppslaget på Vi Läser satt du i din säng, barfota, med håret utsläppt, med röda kinder, en penna i handen. Och du förklarade att pennan var viktig, den måste ha rätt tyngd, rätt balans, måste ligga rätt i handen för att du skulle kunna skriva.
Jag gick igenom varje pappershandel i stan och i svampens skugga på Stureplan fann jag din penna. Och jag förstod vad du menat. Den kostade mer än en månads budget för mej. Expediten såg på mej och viskade att jag gjort ett ypperligt val, att även du köpte dina pennor av honom. Jag ville kyssa hans handflator, jag lät bli.

Jag skriver bättre nu. Inte som du, men bättre. Jag bryter ner och fogar samman dina meningar, jag dricker av dina långa inskjutna bisatser, dina egenheter, dina grammatiska förbrytelser, jag jublar åt dom. Du får göra som du vill, med språket, med mej. Det jag inte tolererar hos andra författare omfamnar jag hos dej. Jag undrar vilket papper du begagnar dej av. Om det är nåt med friktionen mellan pennspets och pappersfiber som låter dej skriva som du gör, jag ska besöka pappershandeln och till dess ska jag be till mina gudar att papperet inte är alltför exklusivt. Jag har prov på din handstil, den är också min numera. Djärva streck över t:na och stora ringar över i:na.
Jag vill skriva som du. Och jag ska det, en dag ska jag skriva som du.

6 kommentarer:

 1. Ååå. I vissa kulturer skulle man hävda att du når sant mästerskap först när du perfekt kan imitera en Mästare.

  SvaraRadera
 2. Vilket nummer av Vi läser bör jag rota fram? Gillar som man säger på Facebobok.

  SvaraRadera
 3. ja bra intressant.
  Ett ideal en mentor eller en förföljelse.
  vem vet inte jag
  :)

  SvaraRadera
 4. Anar en viss besatthet, eller...?

  SvaraRadera
 5. Spännande, vem är den skribent du vill skriva som eller är det bara en fiktiv text. Hur som gillar jag spänningen som ligger och pyr mellan raderna. :)

  SvaraRadera