måndag 3 januari 2011

Saxofon

Jag försökte lära mej att spela. Jag var nog för gammal. Man ska vara ung, öppen. Låta skalorna komma till en som en saknad vän, det där böjliga i höfterna, det nyfikna i fingertopparna. Man ska spela på en begagnad sax, inte köpa nytt som jag gjorde, en Keilwerth, det låter inte bättre, tvärtom. Det är pajaseri att inte kunna, inte kunna på en saxofon gjord för proffs, ett instrument för sjuttitusen. Men sån är jag.

Jag hörde mej spela som Art Pepper, jag skulle ta med mej saxofonen, bara saxofonen, till Echo Park, där han levde, spelade, sköt i sej heroin, jag skulle spela precis som han gjorde, naket, blödande, som på skivan med Rhythm Section.

Jag lärde mej aldrig ens Köp varm korv. Härlig korv med mycket senap. Jag gick bet på den fjärde tonen. Jag hade inte känslan. Jag kom aldrig till Echo Park, inte till skuggan av Dodger Stadium, där Art Pepper sov under tidningspapper när han inte satt på kåken, där han stal men aldrig pantsatte sin sax hur abstinent han än blev. Där han spelade för småpengar, tills läpparna svullnade, spelade, skakade, spydde blod.

Jag la ut saxofonen på Blocket, sålde till en unge för en spottstyver, han spelade för jävla bra, han spelade Straight life nästan lika bra som Pepper. Han fick mitt ena exemplar av Rhythm Section på köpet, den musiken ska man inte ha i sin IPod, den ska man ha på vinyl, i mint condition. Han gav mej en biljett till musikskolans julkonsert i gengäld. Det blir lite skit, sa han generat, men det blir lite okej grejer också, lite jazz, ja du vet.
Jag ska gå dit. Det spelar ingen roll vad han ska spela, det kommer att bli bra, jag vet det.

7 kommentarer:

 1. Gillar innerligt och intensivt och gissa vem jag precis hittade på Spotify. :)

  SvaraRadera
 2. Gillar. Hemligheten om Köp varm korv är att fjärde tonen är densamma som den första.

  SvaraRadera
 3. Härlig text som sagt. Jag vill också lära mig spela saxofon...det tillhör ett av mina favoritinstrument. Men det får väl bli när jag pensioneras...förresten...pensioneras författare?

  SvaraRadera
 4. En härligt positiv känsla i din text!

  SvaraRadera
 5. Vart lite tårögd fin text.
  Man kan åka ändå.
  Jag drack Whiskey på Jim Morrisons grav bara därför att visa respekt.
  Åk ta en kaffe lyssna på musik.

  SvaraRadera