fredag 21 januari 2011

Topspin

Han får frågor om Shakira. Han får frågor om sin rumpa, that famous ass, han får frågor om resten av kroppen, beundrarbreven, flickorna som skriker att dom vill ligga med honom, gifta sej med honom, från åskådarläktarna. Han önskar att nån ville ställa en fråga om hans märkvärdiga topspin, hans mästarbrev, bollarna som faller ner på baslinjerna, som ett gult, löst regn. Hur han har tränat. Fyra miljoner misslyckade slag, ett som lyckas. Att ha det i handleden. Racketens strängar, natursenor på tvären, nylon på längden. Att få den att sjunga i rätt tonart.

Farbror Tonis anteckningsböcker i bläckblå omslag, med siffror och tabeller. Han läser ett stycke historia varje kväll och kan börja morronen med att säja: Rafa, vi går tillbaka till 26 kilopond, som vi hade det strängat grussäsongen nollsju.

Han får frågor om sina tics, om sina föräldrars smutsiga skilsmässa, om att han drar kalsingarna ur stjärtskåran inför varje slag, hur han petar vattenflaskorna i rätt position vid sidbytena. Klippet där han säjer Don't touch my bottles har visats tjugu miljoner gånger på Youtube. Han bryr sej inte så mycket nu. Men han vill prata om sin överskruv. Det bästa han har. Hur han drar farten ur forehanden. Det platta ljudet av bollträff på linjen. Motståndarens hopbitna käkar. Att ha det i handleden, att känna träffen innan den har hänt.
Han får frågor om den dyra klockan från Tourbillon, han får frågor om Armanireklamen. Ingen frågar om det som är verkligt ovärderligt, hans handled, hur han vrider den, och hur hans topspin landar på plastfärgen, plopp, plopp.

6 kommentarer:

 1. Hur svårt och oförstått det är att vara konstnär. Natursenor på tvären, nylon på längden. Farbror Tonis anteckningsböcker! Mödosamt arbeta med sin handled. Lycka där.

  SvaraRadera
 2. Härlig text. Det verkar som du vet vad du skriver om.

  SvaraRadera
 3. Vackert beskrivet. Jag är totalt rudis på sådant där, men förstår av den ingående beskrivningen att du inte är det.

  SvaraRadera
 4. Bittert att inte få prata om det väsentliga. Tyckte om din text.

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra :)! Älskar detaljrikedomen! Tack för din kommentar. Ligger nått i det att jag borde ta bort första stycket. Bara att de morgonar är lika magiska i kombo med dyken ;)

  SvaraRadera
 6. Härlig, underhållande, plopp, plopp!

  SvaraRadera