onsdag 6 april 2011

Nyckeltal

Alla dagar bland siffrorna. En kort promenad från gårdshuset på Banérgatan 25 till Statistiska centralbyrån. Han är kung över nyckeltalen. Det är som att slå med bordet fullt av skimrande glastärningar, bakom varje siffra nåt som vecklar ut sej, en mänska, ett öde, ett helt hav. Han har änglarna med sej i metoden, i sammanvägningen, i resultatet. Barfota, vid sitt skrivbord, lika uppslukad som Kenzaburo Oe, som Bobby Fischer, som Bach.
Ja, han vet. Att säja till en kvinna att han är statistiker är som att be henne att famla efter handväskan och resa sej upp. Han vill förklara. Att det är som att vara Gulliver i Lilliputland, att han övervakar från ovan, ser sambanden, drar slutsatserna. Att han vacklar när Anders Borg använder sej av ett av hans tal. Att han löser mysterierna. Att statistiken är det vackraste han ger.
Det lyser i hans fönster ut mot Karlavägen.
Barfota vid skrivbordet. Och änglarna är där.

9 kommentarer:

  1. Gillar både nyckeltal, honom och din text.

    SvaraRadera
  2. Det är tur att det finns sådana som han!

    SvaraRadera
  3. Härlig text. Finkänsligt att bara ta av honom skorna;)

    SvaraRadera
  4. fin text, gillar vemodet i hans insikt, hans övertygelse, men ändå...

    SvaraRadera
  5. Kung över nyckeltalen! Härligt.

    SvaraRadera
  6. Älskar, älskar älskar den sista raden!

    SvaraRadera
  7. Haha,kul att läsa om statistikerns sida. Honom är det kanske synd om men värst är det för de stackarna som sitter och lämnar alla uppgifter till honom. Om deras uppgift handlade min lilla puff idag.

    SvaraRadera
  8. Kan förstå kärleken till siffrorna. Det är liksom ordnat och fint. Gillar din text!

    SvaraRadera