måndag 7 februari 2011

Cache coeur

Han pratar så fort. Jag sitter i den gröna sammetsfåtöljen och nystar i härvorna, trär upp hans meningar på krokar. Svarar på nåt han sagt för tie minuter sen. Han har redan vinglat vidare, långt bort, ett annat ämne, en annan tid. En antimakass från då har trasslat in sej i mitt hår. Han saknar henne. En gång saknade han mej. Hon har gått sin väg, tog inte mycket med sej, hon gick ren ur det där som var dom, det varma, förtroliga. Överallt i huset saker han rör vid, hennes plattång, hennes kvarglömda silverringar som sprätter som popcorn när han vänder soffkuddarna.
-Städa bort henne, säjer jag. Gör det snabbt.
Han ser på mej.
-Jag skulle lika gärna kunna ta livet av mej.
Jag rycker på axlarna, häller upp två fingrar sprit i glaset på bordet framför mej och han gör en grimas.
-Det är hennes glas. Drick inte i hennes glas, snälla.
Jag gör en grimas tillbaka, avstår, jag borde inte dricka, borde vara nykter nu, redo för nåt som ligger på lur i hörnen, som dammråttor, en lång sömn, ett sammanbrott. Vi två i järnsängen på övervåningen, en konstgjord åtrå, en svullen morron. Jag är här för mina gamla synders skull. Jag känner igen min pingvin på spiselkransen, den som säjer o-o när man tar upp och sätter ner den. Mina lakan är kvar i hans linneskåp. Jag har också gått ut genom den blå dörren. Han är en man gjord för att rusa till, högljutt och bullrigt, gjord för att lämna sen, under tystnad.
Utan kyssta avskedsbrev. Utan förklaringar.

Han har lagt huvet i mitt knä. Han gråter inte, inte ännu, han ska gråta sen, nu håller han lätt om mina lår, en värme mellan manchestern och hans händer, jag stryker honom över håret och viskar Allt, allt, allt blir bra, jag lovar dej, nu blir allt bra.

10 kommentarer:

 1. Skön läsning. "nystar i härvorna, trär upp meningar på krokar" - snyggt.

  SvaraRadera
 2. Har svårt för metaforer men du vet hur man använder dem. Och vilka! Bravo.

  SvaraRadera
 3. Är det med mening du använder sej, mej, dej och säjer istället för sig, mig, dig och säger? För en egen stil eller talspråkkänsla?? Finns även en hel del andra sådana. Tog helt bort fokusen på berättelsen för mig.

  SvaraRadera
 4. Hur mycket som helst som jag gillar i den här härvor, antimakasser, silverringar, två fingrar sprit i glaset, pingvin, konstgjord åtrå...

  SvaraRadera
 5. "... en konstgjord åtrå, en svullen morgon." Jag Prenumererar På Dig, PK.

  SvaraRadera
 6. Älskar verkligen den här. Två problem bara: Titeln. (tycker att det käns lite kymigt att behöva anlite google innan jag ens läst klart texten) Och på andra plats; jag förlorar mig nästan när jag skall välja ut favoritcitat ur texten;)
  Ang. "mej" o "dej" osv, (såg Feffes anm.) så tänkte jag (märkte ej ens) inte på detta alls. Lustigt.

  SvaraRadera
 7. Please, Keep on goowing! glömde jag säga

  SvaraRadera
 8. growin', always growin';)..

  SvaraRadera
 9. Jag tycker som vanligt att det är väldigt bra,
  Känns som en dagboksanteckning i talspråk.

  SvaraRadera