fredag 3 april 2009

93

Han önskar att han kunde vakna en morron och sluta falla. Att tiden skulle upphöra att utvidga sej, rulla bort från honom, blank och lysande som en alldeles ny enkrona.
Han håller huvet stilla för att inte störa karusellen där inuti. Reser sej som ett vattenpass, noga med jämvikten. Fötter i tunnslitna strumpor, fnasiga vader. Han sover naken sånär som på sockarna. Penisen dinglar oroligt under buken. Han är inte rädd. Men han måste ändå sätta sej en stund igen på sängkanten.
Tapetmönstret häver sej i tunga blommönstrade dyningar.

Det blir en sån dag, tänker han. När allt rör sej fort, fort runt mej och jag måste vara axeln som stabiliserar. Annars kommer jag att slå i botten så hårt och snabbt att jag tappar andan och blir kvar därnere.
En sån dag när gjutjärnspannan dansar på spisen, när jag får låta munnen röra sej och hålla tandborsten stilla.
En sån dag som kommer att sluta med min hand i väggen för att kunna somna.

Han reser sej. Nöjesfältet håller andan. Lika rak i ryggen som Nicholas Sarkozy. Håll blicken fäst på nåt, säjer hans läkare. Det gör konståkarna i sina kvadrupelhopp för att inte ramla. I hans huvud postivhalarmusik, en doft av spunnet socker, slänggungorna som varvar upp i hastighet. En fast punkt var det, ja.
En fast punkt.
Det kan han klara.

9 kommentarer:

 1. Så fint beskrivet men en djup respekt för individen. Du förmedlar hans tankar och känslor på ett fantastiskt sätt

  SvaraRadera
 2. Jag läste tre gånger och förstod inte riktigt handlingen. Men det spelar ingen roll, den var bra i all fall. Tycker om dina liknelser. Tiden som en ny enkrona, vattenpass, Sarkozy mm.

  SvaraRadera
 3. det finns väl ingen riktig handling? vi får en insyn i en människas liv, får lite ledtrådar om vem han är och hur han mår. fokus ligger på hur mycket uppmärksamhet som kan gå åt till en sådan enkel sak som att ta sig ur sängen när man mår dåligt... så tänkte jag när jag läste denna mycket fina text!

  SvaraRadera
 4. Åh, underbar text! VIlken talang du är! Jag vet att jag brukar uttrycka beundran för dina texter, men det är faktiskt med all rätt!! Du är fantastisk! Cissi

  SvaraRadera
 5. Korta texter som denna med sådana målande liknelser. Ett litet ögonblick blir något stort, tycker jag är häftigt (göra en höna av en fjäder fast posetivt). Men jag skulle aldrig klara en hel bok i den stilen, det hade blivit för tugnt;-)Men just dessa ögonblick är du fantastiskt bra på.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med ovanstående. Så vackert du skriver!

  SvaraRadera
 7. underbart vackert , svårt att fatta allt.
  bäst är första klara meningen, sätter hela tonen...

  SvaraRadera
 8. Det jag läser av dig är underbart. Du skriver om intressanta saker, jag tolkar ovanstående berättelse som ett tillstånd av permanent yrsel och det gestaltar du sannerligen på ett mycket skickligt sätt. Jag hoppas att du snart kommer att ge ut dina texter i bokform, du är tillräckligt bra för det. Varm hälsning/Mattias

  SvaraRadera
 9. Så tydligt, så lätt att föreställa sig. En liten bild av någons liv.

  SvaraRadera