onsdag 3 mars 2010

10.62

På bilderna från examen som hänger ovanför hans huvud är han inte helt olik Knellers porträtt av Newton. Det är nåt med håret och munnen, giporna som två skarpa snedstreck.
Håret är kortare, glesare nu. Men det flyter fortfarande runt hans ansikte, som dun, mjukt, lätt.

Gravitation är den av naturlagarna som bara attraherar. Smörgåsen med sovelsidan neråt, äpplet. I sat in a contemplative mood, sa Newton. Satt i tankar och hörde äpplet falla, enligt Stukeley, men jag tror inte på det. Stukeley, alltför insmickrande, en andra klassens arkeolog, förälskad i Newton, skulle jag tro. En stor man med en liten man i släptåg. Som det alltid har varit. Sherlock med Watson, Axl och Slash, Fredrik och Sven-Otto.

Han har varit vänlig och kalligraferat Newtons formulering av tyngdkraften på ett gräddigt papper. Det hade han inte behövt. Nu stryker han över G:et, gravitationens konstant, bläcket flyter ut en aning under tummen.
-Det är det elegantaste jag vet, säjer han till slut, jag famlar efter papperet men han är ovillig att ge det till mej, att massor påverkar varann med hjälp av sin storlek.
Jag sitter tyst.
Det är inte ofta man träffar en broder i anden. Ett ögonblick man inte får förstöra med ens en harkling. Inte förstöra med att tänka nåt om Einsteins mer korrekta och definitiva lag. Einstein är ädelgasen i dessa sammanhang, det är Newton som har lödigheten hos en sällsynt och därför dyrbar metall.

Vi finner varandras innersta och vi sitter trygga i det. Rent. Enkelt. Andra får söka gravitonen, får jaga partiklar mellan Geneves flygplats och Jurabergen.
Vi sitter här, mitt i centrum, sitter.
Underkastade gamla lagar.

11 kommentarer:

  1. Du får mig att le, och läsa om, och finurlas :-)
    Tokälskar delen "Gravitation.." till "Sven-Otto" LYSANDE. Tror jag går vilse i sista stycket och vet inte om det tillkommit en till relation (annan än 'jag' och den som skrivit på det gräddiga pappret), lyckades inte finurla rätt på det.

    SvaraRadera
  2. Läser om ett par gånger (som ofta hos dig) och älskar att det aldrig är spikrakt ;)! Bra och liknar ingen annans!!! :)

    SvaraRadera
  3. Skön läsning, igen... Sitter och undrar vem "jag" i berättelsen är. "En stor man med en liten man i släptåg": ja det stämmer ju ofta!

    SvaraRadera
  4. Älskling, du är som allra bäst när du skriver om fysik.

    SvaraRadera
  5. Tack för din kommentar, håller med, cirklade den där meningen själv ett tag - nu ändrat till "Inom vakuumet av några sekunder blir jag kvävd, snöpulad och överbelamrad av kommentatorns vidriga referat, vrålat i mitt öra; - - -" flöt bättre i mitt hvd i alla fall...

    SvaraRadera
  6. Klurigt och finurligt. Det enda jag fastnar på är 'Axl och Slash', jag tycker inte den relationen funkar i förhållande till de andra två... ;)

    SvaraRadera
  7. Kringelikrokig läsning när den är som bäst

    SvaraRadera
  8. Lillemor rules OK. De är både trivsamma och vördnadsbjudande, studiebesöken i ditt sinne. Missförstå inte "trivsamma", jag menar bara att man är hemtam (just därför vetande att man kommer att bli överraskad).

    SvaraRadera
  9. Så är det ofta med partners - de kompletterar varandra. Bra skrivet. Fick mig att le.

    SvaraRadera
  10. Ja, vad säger man. Tack kanske. Det är så enormt njutbart, det du skriver. J-Ä-M-T. Åsneskrattade högt åt den inskjutna engelska Newtonrepliken. Och ska fortsätta grunna på detdär med ädelgaser.

    SvaraRadera
  11. ...och TACK för din kommentar om dagens också, du har alldeles rätt om sista stycket. Har lågintensiv-skämts för det hela dagen, skönt att nån påpekade. Mor Annas moralkaka, den ska dö.

    SvaraRadera