måndag 16 februari 2009

47

Nån har lämnat blodspår i snön utanför klockstapeln. Det är förmodligen näsblod, det irriterar honom att hans första tanke ska vara stigma. Han skakar tankarna på plats igen.
Det ser likadant ut här.
Det är omöjligt att inget har ändrats. Men ändå.
Mission stavas passion står det på en gulnad affisch som släppt i ena hörnet och vinkar mot honom. En smekning från förr. Nån har ritat en kuk med svart tusch över budskapet. Att dom inte tagit ner affischen.
Örat mot väggen. Tunna röster i teglet. Låt mej få höra om Jesus. Det lyser i fönstren i källaren. Skriv på mitt hjärta vart ord. Ett sent kvällsmöte, en spontan vittnesbörd. Sjung för mej sången så dyrbar. Han vill att det ska vara tomt här, hade räknat med det.
Skönaste hörd på vår jord.

Den här stan har kristna raggare. Christian cruisers. Honk the horn if you're a believer. Han fyller sina tonår med tältmöten på sommaren, med bibelstudier på tisdagar och med troendevolleyboll på torsdagar. Pingstkyrkan har dom snyggaste tjejerna, men dom är lite väl. Lite för mycket. Dom där nervösa maskarna under huden.

Nyckeln ligger kvar på samma ställe. Kapprummet luktar likadant. Där är lilla salen med målningen av Jesus som döps av Johannes döparen, under bassängen för vuxendop, med locket pålagt. Han kom aldrig så långt, kom aldrig ner i vattnet, kom aldrig upp som en ny mänska, våt i håret, ren och med en plats i församlingens matrikel.
Samma kyrkbänkar med blå sammet, samma predikstol, samma flanellograf med berättelsen om Hassan, flyktingpojken, det första han hörde om Mellanösternkonflikten. Hassan mötte Jesus på slutet.
Nej. Han har sett fel. Det är ingen flanellograf, det är en ark som söndagsskolan klippt och klistrat ihop. Med en vindögd Noa som klamrar sej fast på toppen.

Han blir bara less. Kan inte förklara det på annat sätt. Lyssnar till predikningarna med allt större irritation. Hör avgrunden mellan orden. Blir inte rörd vid som dom andra blir, en efter en. För honom finns ingen frälsning. Alla väntar. Har det hänt nåt? Han får förböner, handpåläggning, kakor. Känner du nåt? Definitivt. Inte.
Tappar sin tro som andra tappar sina solglasögon. Köper sitt första paket cigarretter. Spyor och yrsel. Mammas gråt när hon kommer hem och känner lukten.
Om det här är synd har den en smak han kan begripa och lära sej att tycka om.

Han är densamma. Samma tomrum, oavsett om han försöker fylla det med Jesus eller sprit och kvinnor. Denna envisa längtan efter frälsning, att få uppgå i nåt större än han själv. Att få lägga sej ner, i det varma och mjuka, att sluta kämpa, att få släppa taget.
Han ska bara sätta sej ner en liten stund.
Sen ska han lämna tillbaka nyckeln och gå härifrån.

6 kommentarer:

  1. "Han är densamma. Samma tomrum, oavsett om det fylls med Jesus eller sprit och kvinnor." Förhoppningsvis inte helt, han har kanske mer erfarenhet.
    Ärch,här försöker jag bara hjälpa en text figur. Men du har fått honom så levande, sorglig. Låter som du har erfarenhet från frikyrkan på något sätt, kanske inte fullt så himmelsk som det kan vara för många mitt i.

    SvaraRadera
  2. Jag blir lika imponerad av din förmåga att måla bilder med hjälp av orden. Den här texten är mycket bra!
    "Örat mot väggen. Tunna röster i teglet. Låt mej få höra om Jesus. Det lyser i fönstren i källaren. Skriv på mitt hjärta vart ord. Ett sent kvällsmöte, en spontan vittnesbörd. Sjung för mej sången så dyrbar. Han vill att det ska vara tomt här, hade räknat med det.
    Skönaste hörd på vår jord." Blandningen mellan hans tankar och sången om Jesus är så otroligt bra! Som sagt imponerande skribent är du! Dags att göra någonting mer radikalt, kanske?:=)

    Cissi

    SvaraRadera
  3. Skulle vara "lika imponerad VARJE GÅNG av din förmåga..."
    Cissi

    SvaraRadera
  4. TAck för kommentaren! Nu är jag ju en realprosaiker, egentligen. Så brottet måste vara antingen grovt rån, mord eller grovt narkotikabrott. Det är öppet för fantasin. Men naturligtvis har den här tjejen tur. Hon har ju en familj som väntar, som älskar henne. I normalfallet hade hennes liv varit ödelagt. Hon hade förmodligen återvänt till sina forna polare. Eller drabbats av djup depression. Inte helt ovanligt för den som befunnit sig inom de trygga fängelseväggarna. Jag föredrar att tänka att hon mördade sin livsplågare, och att hon när hon nu sonat SITT brott, kan få frid för resten av sitt liv. Om det vore så väl ändå!:=) Cissi

    SvaraRadera
  5. Å Gud (sic)! Suverän text. Det finns inget att anmärka på, utom möjligen klockstapeln - YTTERST ovanlig syn invid kyrkor och kapell tillhöriga församlingar med baptistisk dopsyn! Skrattade högt vid "Han får förböner, handpåläggning, kakor". Du MÅSTE ge ut de här texterna när året är slut!!!

    SvaraRadera